Diabetes type 2 er en udbredt folkelig sygdom rundt omkring i hele verden, som er et resultat af den livsstil, som vi i nyere tid er begyndt at leve. En livsstil med mindre motion og flere usunde fødevare, og denne livsstil ses i høj grad hos mange af de vestlige lande. Dertil er der blevet oprettet mange ny jobstillinger, hvor man i stigende grad sidder ned mange timer i døgnet, hvilket altså gør, at risikoen for diabetes type 2 stiger.
Men hvad er diabetes egentlig, og hvorfor skal man være opmærksom på det?
Der skelnes mellem flere typer diabetes, herunder type 1 og type 2 diabetes, hvor at type 1 diabetes er en sygdom, der ofte bliver konstateret hos børn, unge og yngre voksne, hvorimod at type 2 diabetes ofte er et resultat af ens livsstil. Ens for begge typer diabetes, så er konsekvensen den samme; nemlig dødelighed.
Når blodets indhold af sukker er højere end det normale, kan man konstatere, at en person lider af diabetes. Såfremt, at sygdommen forbliver ubehandlet, ja så kan det ligefrem gå hen at give alvorlige følgesygdomme eller resultere i en tidlig død. Alene i Danmark er der omkring 300.000 personer, der lider af diabetes, men det er kun 10 procent af disse 300.000, som lider af type 1-diabetes. Langt størstedelen lider altså af type 2-diabetes, som enten er arvelig eller forårsaget af livsstil.
Men hvorfor får man diabetes, og hvad kan man gøre?
Ens for begge typer diabetes, så opstår diabetes, når ens insulin hormon ændrer sig. Insulinen i vores kroppe har en vigtig rolle i at regulere vores blodsukker. Type 1-diabetes opstår som resultat af, at de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen bliver ødelagt. Hvorfor dette sker vides ikke, men type 1-diabetes forekommer på baggrund af en “fejl” i immunsystemet kombineret med arvelige og miljømæssige faktorer.
Sagen er straks værre ved type 2-diabetes, hvor at hele kroppen i højere grad har en nedsat følsomhed overfor insulin. Sukker optages altså ikke normalt i kroppen, hvorfor dette kaldes for at være insulinresistent. Bugspytkirtlen forsøger at producere mere insulin, men organet kan ikke følge med, og derfor vil ens blodsukkertal stige. Men man kan selv regulere sit blodsukker, så man får styr på sine blodsukker normalværdier.
Døjer du med sukkersyge, og ønsker du at få styr på din diabetes 2, så du igen kan få normale blodsukkertal? Du kan spise dig fri for sukkersyge med hjælp fra Jane Kudsk. Kig forbi spisdigfri.dk, og lad dig inspirere.