Der er ingen tvivl om, at 2020 har været et annus horribilis. Jeg tror, jeg taler for størstedelen af Danmarks – og sikkert også verdens – befolknings vegne, når jeg skriver dette: COVID-19 har sat dagsordenen med sine katastrofale menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger. Som en uforudsigelig og grænseløs virus, har COVID-19 spredt sig som en steppebrand og påvirket de fleste brancher negativt.
Flere tusinde mennesker er tilmed blevet fyret som følge af restriktioner og manglende efterspørgsel, og derfor må mange nu stille sig om bagerst i køen på kommunernes bureaukratiske jobcentre. Flere har dog søgt om hjælpepakker, men kompensationerne har – for manges vedkommende – stadig ikke kunne opveje den manglende omsætning og fortjeneste.
De europæiske lande fik også alt for sent øjnene op for, hvor farligt COVID-19 egentlig var, ligesom Sundhedsstyrelsen i januar 2020 vurderede, det ikke var sandsynligt, at COVID-19 ville komme til Danmark. Og hvis den så endelig kom, ville man have styr på den. Men inden vi havde set os om, lukkede det ene europæiske land efter det andet ned; herunder Danmark. Og nu står vi så her. Næsten 12 måneder senere – og vi kan blot se tilbage på et absurd år, der har stået i pademiens tegn.
Fortvivlelsen og magtesløsheden har hængt som en tung, mørk tåge over landet i lang tid. Men – som så meget andet – er der nu endelig et lys i mørket: Vaccinerne er nemlig på vej.
Myndighederne har gjort brug af videoproduktion
Sundhedsstyrelsen har bl.a. gjort brug af videoproduktion, hvor de har produceret diverse kampagner målrettet den bekymrende, danske befolkning. For hvordan skal vi nu pludselig forholde os, når vi er underlagt en masse restriktioner? Og hvordan er det nu lige, vi skal agere, hvis vi føler os syge? Mange af disse spørgsmål besvarer myndighederne i forskellige videoer, som bl.a. bliver vist på de to store landsdækkende tv-kanaler: DR1 og TV2. Videoerne – og de medvirkende i videoerne – forklarer og besvarer forskellige spørgsmål i relation til COVID-19. Med disse videoer har det været meget nemmere at nå ud til den brede danske befolkning, som ikke er ikke er på de sociale medier, som som stadig ser flow-tv.