KevlarFritid og Rejser 

Er der nogen forskel på Kevlar og Aramid?

Jeg får tit spørgsmål omkring kevlar og aramid. Det bunder i, at der er stor efterspørgsel på både kevlar og aramid. Men der er stor forvirring omkring det fordi mange er i tvivl om, hvad forskellen på kevlar og aramid er. Eller om det rent faktisk er det samme. Derfor vil jeg gerne starte dette blogindlæg med, at få afklaret myten en gang for alle. Er kevlar og aramid to betegnelser for det samme? Nej. Kevlar er faktisk en form for aramid. Der findes mange forskellige former for aramid, hvoraf kevlar er den mest kendte. Kevlar er kendt fordi det er det eneste af aramid-stofferne som bliver brugt til at lave ting med. Det vil jeg komme tilbage til lidt senere.

Til jer som ikke er bekendt med aramid og kevlar, så lad mig forklare. Det er et stof som er kendt for sin høje modstandsdygtighed. Det mest unikke med aramid og kevlar er, at det intet smeltepunkt har. Med andre ord så kan det modstå alle slags varmegrader. Endvidere har det ekstrem lav brændbarhed, hvilket giver god mening når et intet smeltepunkt har. Det er fordi aramid fibre fastholder en solid stof integritet selv ved ekstremt høje temperaturer. Men er aramid og kevlar et uovervindeligt stof? Selvom det kan lyde sådan, så har det også svagheder. Stoffets svage punkter ligger i, at det er meget følsomt overfor salt og syrer samt ultraviolet stråling. Men selvom aramid og kevlar også har svage punkter, så hersker der ingen tvivl om, at vi har med et ekstremt solidt og modstandsdygtigt stof her.  

Hvad kan kevlar bruges til?

Nu når vi ved hvad det er for et stof vi har med at gøre, så er det altid interessant, at se hvad det bliver brugt til. Kevlar bliver faktisk brugt til rigtig mange forskellige ting. Det er nok bedst kendt indenfor militæret, hvor det bliver brugt som beskyttelse. Her bliver det både brugt som såkaldt armor beskyttelse, som kan komme i forskellige slags, men det er primært veste og hjelme. Kevlar er særdeles effektivt til absorbering af eksplosioner, fra eksempelvis granater eller bomber.

Udover militært brug, bliver kevlar også flittigt brugt i sportens verden. Motorcykelkørere bruger det bl.a. til beskyttelse af knæ og hænder. Hvis uheldet skulle være ude og de vælter på motorcyklen, så kan det stærke stof absorbere varmen og slide fra asfalten. Man har også set det i bueskydning, hvor man i Japan har eksperimenteret med, at putte kevlar i buestrengen. Både Nike og Adidas har også haft testet det af i skoproduktion, i forbindelse med sportssko til fodbold og basketball.     

Alt i alt bliver aramid stoffet brugt i et utallige af sammenhæng. Det kunne godt lyde som noget der var svært at få fingrene i, men virkeligheden er den, at Ekomposit sælger aramid og oven i købet til rigtig gode priser. Du kan tjekke hele deres udvalg ud på deres hjemmeside. Her finder du også et stort udvalg af komposit, epoxy, gulve epoxy, kulfiber og  glasfiber.

Related posts