Uncategorized 

Gentests – vigtige overvejelser inden testen foretages

Dette indlæg indeholder betalt annoncering og promovering af produkter.

Gentests identificerer gen i vores kromosomer, som udgør vores DNA. Gen videregives til børn fra deres forældre. Dette er normalt ikke et problem, men nogle gener kan føre til alvorlige sygdomme. Det er dog vigtigt, at understrege at mange af sygdommene opstår ud fra en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. 

 

Der findes mange forskellige typer gentests, som man blandt andet kan få hos Ultralydklinikken i København. Nogle tests kan sendes og andre skal tages på klinikken. Nogle tests tages desuden af en gravid kvinde, hvorimod andre kan tages uden at man er gravid. Der er mange gode grunde til at få tage en eller flere gentests, som blandt andet følgende: 

  • Få diagnosticeret en sygdom 
  • Undersøg risikoen for at videregive sygdom til dit barn.
  • Undersøg risikoen for at dit barn bliver født med en sygdom. 
  • To diagnose a disease or a type of disease.

 

Hvis du er i tvivl om du videregiver genetiske sygdomme til dit barn, så er det en god idé at få foretaget en gentest, både før og under graviditeten. Gentestene viser sandsynligheden for at barnet bliver født med lang række kromosomfejl og dermed sygdomme. Hvis testene viser en stor sandsynlighed for en bestemt sygdom, så bør man efterfølgende få foretaget en moderkageprøve, som med mere sikkerhed vil vise om barnet bliver født raskt.

 

Tal også gerne med din læge, hvis du tror, at der er risiko for genetiske sygdomme. Vær desuden klar til at besvare spørgsmål om din families helbred og sygdomme. Dette vil hjælpe lægen med at vurdere risikoen, så jo mere info du har, jo bedre vil lægens vurdering være. Hvis et familiemedlem har en sygdom, så bør denne person først og fremmest få taget en gentest, da dette vil vise om det er en sygdom, der kunne blive videregivet til resten af familien.  

 

Værd at overveje inden genstests

Der er både fordele og ulemper ved at tage gentests, så det er et personligt valg. Du må selv beslutte om du synes, at det er det værd. Hvis man bliver testet er man måske mindre bekymret og man vil i det mindste kunne forberede sig på en bestemt sygdom og behandling. Gentest kan dog også gøre, at man bliver endnu mere bekymret for at få en genetisk sygdom. Desuden er gentests en stor investering, som derfor kræver en del overvejelser en, at man tager den endelige beslutning. 

 

Related posts